De trein in Japan

1
Business 1

De trein nemen in Japan: een ervaring op meer dan één manier

Op vlak van technologische vooruitgang zit Japan al ver in de toekomst. De futuristische en revolutionaire uitvindingen schieten er als shiitakes uit de grond. Ook wanneer je in Tokyo of de rest van Japan de trein neemt, is hi-tech nooit ver weg. Toch grijpen ze er op vlak van customer care terug naar de basics. Nobody does klantvriendelijkheid zoals Japanners. 


In het land van de reizende zon reist technologie nog sneller

Als toerist kom je in grootsteden als Tokyo er dan ook snel mee in contact. Overal in het straatbeeld, de horeca en op het openbaar vervoer spot je slimme camera’s, microfoons en technologische ontwikkelingen die het leven eenvoudiger maken. Voor álles hebben ze in Japan een antwoord in de vorm van bits, bytes en moederbord. ’t Is te zeggen: bijna alles. Want hoe hard Japan ook technologische vooruitgang boost, minstens even hard zet het in op persoonlijke klantrelaties en behulpzaamheid.


De trein, altijd een beetje reizen. Zeker in Japan

De trein nemen in een vreemd land is toch altijd een uitdaging, zeker wanneer de taal echt Japans voor je is (pun intended). In een toeristische mood lieten we dan ook alle schijn van ‘wij zijn locals varen. We snapten écht niet hoe we een ticket moesten kopen en welke trein ons naar onze bestemming bracht, en alle reizigers in het drukke treinstation van Shinjuku hebben dat geweten.

Tot we het zagen. Een klein knopje met daarop ‘help’. En hulp konden we zeker gebruiken. Wanneer je aan zo’n kolossale ticketautomaat staat, verwacht je natuurlijk dat er iemand via een microfoon instructies zal geven. Maar guess again. 

IMG 2309

Kiekeboe

Eerlijk: het was even schrikken wanneer we op de knop duwden. Uit het niets verscheen het hoofd van een stationsbediende uit een klein luikje. Geen robotachtige stem dus die je van een afstand uitlegt wat je moet doen, maar een echte persoon. De vriendelijke man hielp ons in no-time aan een ticket en legde geduldig uit welke treinen we moesten nemen. Dat toont nog maar eens hoe hoog de Japanse bevolking klantvriendelijkheid in het vaandel draagt.

Een land vol verrassingen

En dat is echt typisch Japan. Enerzijds heb je technologie die rechtstreeks uit het jaar 3000 lijkt te komen. Anderzijds is er die pure old school manier van persoonlijk contact met de glimlach. Het is een land dat vol zit van de boeiende contrasten, en absoluut de moeite waard om zélf te ontdekken.

7

Azië vanuit je zetel? Ontdek meer over dit wonderlijke continent op onze blog.

Naar de blog