Gebakken rijst

Brown 7
IMG 7963

Recept voor gebakken rijst: Yangzhou style  

Opschudding in de garnaalkrokettenwereld toen de Oostendse garnaalkroketten de prestigieuze titel van erkend streekproduct kregen. Dat was niet naar de zin van de andere badsteden, want de garnaalkroket is van de hele kust volgens hen. Dat deed me denken aan een ander streekproduct met garnalen: gebakken rijst à la façon Yangzhou. Ontdek hier het recept!

Ingrediënten voor gebakken rijst  

Zoals elk goed streekproduct, bestaat ook Yangzhou fried rice uit reeks ingrediënten die het gerecht maken tot wat het is. Ik bespaar je dan ook de perikelen en frustraties die ik op restaurant al mocht meemaken wanneer er andere ingrediënten in gebruikt werden. Here it is:

  • Witte rijst
  • Eieren
  • Chinese garnalen
  • Hamblokjes
  • Kippenfilet
  • Sint-Jakobsnootjes
  • Erwten
  • Lente-ui
  • Shiitake
  • Bamboe. In andere recepten wordt vaak wortel gebruikt om voor wat kleur te zorgen. Maar vandaag volgen we regels.
  • Sojasaus
  • Zout

Hoeveel je gebruikt van alles, kies je volledig zelf. Gemakkelijk, hé. 
Een tip: bij gebakken rijst is het de bedoeling dat de smaken elkaar versterken, zorg je best voor een balans tussen de hoeveelheden. Niet te veel van het één, niet te weinig van het ander. 

Let’s start cooking

Geen tijd of zin om uren te koken? Gebakken rijst maken is heel eenvoudig, het is lekker en gezond. Dus sluit die takeawaybestelling maar snel weer af.

Stap 1: snij de ingrediënten fijn

De eerste stap is om alle ingrediënten fijn te snijden. Niet te fijn, want er moet nog wat bite aan zijn. Maar ook niet te groot zodat je bij elke hap alles kunt proeven. 
Tijd om te koken. Kluts de eitjes en maak ze in de wok al roerbakkend klaar met wat olie. Terwijl je dat doet, kook je de rijst gaar.

Stap 2: wokken

Eieren gebakken? In de volgende stap voeg je de fijngesneden groenten en het vlees toe aan de wok. De lenteuitjes laat je nog even op de snijplank liggen. Bak alles een paar minuten, en roer de ingrediënten geregeld door elkaar. Wanneer de groenten en het vlees gaar zijn, doe je de klaargemaakte rijst erbij.

We zijn er bijna. Wanneer de rijst ook een beetje kleur heeft gekregen, roer je een deel van de lente-uitjes door de wok. Je brengt daarna de gebakken rijst op smaak met een goeie scheut sojasaus en wat zout.

Ten slotte laat je alles nog even bakken, gooi je de rest van de ui in de wok en meng je nog eens goed.

Stap 3: serveer en geniet van de gebakken rijst

Voilà: een erkend streekproduct uit Yanghzou, recht op je bord. Laat het smaken. Nog een tip voor je aanvalt: voor een smeuïge en volle smaak kan je een beetje varkensvet toevoegen aan de rijst voor je die wokt.

Azië vanuit je zetel? Ontdek meer over dit wonderlijke continent op onze blog.

Naar de blog